Suriname
Suriname, met een inwonersaantal van 500.000 niet echt dicht bevolkt, met de hoofdstad Paramaribo, waar de helft van die 500.000 inwoners wonen. Om een beeld te scheppen van de ruimte in de rest van het land, qua oppervlakte is het 4x zo groot als Nederland. De eerste kolonisatie, door de Britten, stamt uit 1650. In 1674 werd een ruil tussen de staat New York (toendertijd van Nederland) en Suriname (van de Britten) definitief gemaakt. De rechten op Suriname werden verdeeld over 3 partijen, waar Amsterdam er 1 van is.
25 november 1975 wordt Suriname zelfstandig. In 1980 volgt een staatsgreep door voormalig sergeant in het Nederlandse leger, Desi Bouterse. Dat bewind duurt tot 1989. De decembermoorden in 1982 zijn een belangrijk feit tijdens zijn bewind. Tijdens ons verblijf speelt het proces rondom de decembermoorden. Althans, de start van het proces vindt plaats.

De samenstelling van de bevolking kan je als een smeltkroes omschrijven. Indianen (de oorspronkelijke bewoners), Hindoestanen (nakomelingen van contractarbeiders uit Brits-Indie), Creolen (afstammelingen van de slaven), Bosnegers/Marrons(gevluchte afstammelingen van de slaven), Javanen (nakomelingen van contractarbeiders uit Ned-Indie), Chinezen (nakomelingen van contractarbeiders uit china) en blanken.

Het klimaat is van het kaliber tropisch regenwoud. Grote en kleine regentijd, temperaturen niet onder de 24 graden en overdag boven de 30. Klam warm en veel zweten. Einde van de dag vult de lucht zich met donderwolken, die hun opgespaarde energie er uitgooien in de vorm van donder, bliksem en water.

Uitgebreide info: volg de link.

Paramaribo
Een kleine, oude stad. Veel oude, houten huizen met een hoog "Pippi Langkous" gehalte. Onderhoud is zeer verschillend. Een bouwval staat soms naast een perfect onderhouden huis.

Paramaribo, hoofdstad van Suriname

index Suriname
Paramaribo

Brokopondo
Plantages
Jungle (1)
Jungle (2)


Een uitstekend onderhouden huis van een taleninstituut


Ministerie van volkshuisvesting kan wel een likje verf gebruiken
De waterkant is eigenlijk de plek waar het gebeurt in Paramaribo. Langs de kade vele eettentjes en de markthallen. In het centrum idioot veel ministeries. Verder scholen die de schoolhervormingen van NL niet meer hebben meegemaakt (geen studiehuizen, VMBO en dat soort dingen). De MULO is er nog en ook de kweekschool voor de opleiding tot leraar is nog alive.

Grootste houten gebouw in Latijns Amerika. St Petrus en Paulus Kathedraal. In de steigers.
Beladen plek. Fort Zeelandia. Hoofdkwartier in de Bouterse-tijd
en de plek van de december-moorden.
Lagere school in Paramaribo
1 van de markthallen aan de waterkant. Let op de AH tassen.
De enige richtingaanwijzer in Paramaribo en misschien wel in Suriname?
De homepage van Rik de Wildt. Reisverhalen, fotoverslagen en interessante linkjes

 

De avonturen van...
reisverhalen
fotoverslagen
The story of.... the Boca boys
andere leuke linkjes
gastenboek
Costa Rica, "Pura Vida" 1998/1999 Beklimming Mont Blanc
1999
Patagonie, 'fin del mundo' 2001/2002
Suriname, beating heart of the Amazon 2007